Arjan Erkel

Het heeft Arjan Erkel niet altijd meegezeten. Van augustus 2002 tot april 2004 hielden gewapende en gemaskerde moslimrebellen hem 607 dagen gevangen onder erbarmelijke omstandigheden in Dagestan.

Zijn gijzeling was een lange strijd tegen onzekerheid, stress, onduidelijkheid, eenzaamheid, wanhoop en een gebrek aan vertrouwen, veiligheid en comfort. Elke dag zou zijn laatste dag kunnen zijn. Redenen genoeg om weg te zakken in ellende en slachtofferschap.

Al snel heeft hij alles op alles gezet om het beste uit de situatie te halen. Dit door op zoek te gaan naar verbinding met zijn ontvoerders en door constant te reflecteren op zijn eigen gedrag. Werken aan veiligheid, vertrouwen en mogelijkheden in plaats van het nog erger te maken door negativisme en vijandigheid. Hij heeft zich moeten invechten, zelfs letterlijk. En hij is er achter gekomen dat hij zijn grenzen kan verleggen. Hij heeft geleerd wat geduld, discipline en volhouden echt in houden. Maar ook wat het is dat je tranen op zijn van verdriet. Hij heeft ervaren wat empathie kan doen aan onderlinge relaties. Het hielp hem overleven.

Zonder rancune kijkt hij naar zijn gijzeling terug. Het is namelijk ook een harde en goede leerschool geweest voor wat betreft het in eigen hand nemen van de regie over zijn leven en het afdwingen van mogelijkheden.

Hier in het vrije Nederland ziet Arjan mensen en organisaties die vastlopen of geen optimaal gebruik maken van hun mogelijkheden. Hij ziet angst voor verandering en een gebrek aan flexibiliteit. Dat vindt hij zonde omdat het een gemis aan kansen en ontwikkeling is.

Arjan heeft er zijn missie van gemaakt om mensen te laten nadenken over vrijheid. Vrijheid van denken en doen als basis van creativiteit, echte samenwerking en het lef en vertrouwen om dingen los te laten, of op te pakken en te starten.

Datum:
14 februari 2017

Programma:
15.00 – 15.30 uur             Ontvangst
15.30 – 16.30 uur             Lezing
16.30 – 17.30 uur             Nazit

Entree:
€ 15,-

Wanneer wilt u heen?

Wanneer wilt u heen?