Feestje met Buddy: 'zingen uit je kloten'

dinsdag 5 februari 2013

Neem de bus, drongen ze aan. Vliegen leek niet verantwoord, het was noodweer. Maar de zanger en gitarist Buddy Holly wilde naar huis, zijn vrouw was in verwachting.
Een van zijn collega’s verloor de loting. Hij kon niet mee, er was slechts plaats voor drie passagiers. Hij bofte...

Dagblad van het Noorden, dinsdag 5 februari
Door Jacques J. d'Ancona

Het wrakke toestelletje crashte op 3 februari 1959 en de vier inzittenden kwamen om. Na een succesvolle carrière van 18 maanden was Holly een legende, 22 jaar oud. Zijn nalatenschap beslaat de ontzagwekkende productie van 117 liedjes.

DonMcLean herdachthemmet een compositie, The Day The Music Died, en historici zeggen dat Buddy Holly de basis heeft gelegd voor The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan. In 1978 kwam de film uit, maar het duurde toch tot oktober 1989 dat The Buddy Holly Story in Londen ging spelen, twaalf jaar lang. Broadway volgde in 1990. Daarna ging de productie via diverse grote hits de wereld over,met in Londen in 2007 een revival van twee jaar.
Verbijsterend, de ervaringen van de enigszins introverte muzikant die genoeg kreeg van de country en tegen alle adviezen in overstapte op rock ’n roll, dat te boek ston als een plaag, een besmettelijke ziekte. Ze vonden dat deze veelbelovende jongen van 19 ’kon zingen uit zijn kloten’ en country music maakte zoals country music bedoeld was.

Buddy oordeelde echter dat die muziekvorm zo dood was als een pier. Hij ging zijn eigen weg en trouwde een zwarte vrouwdie hij vijf uren eerder had leren kennen. Zelfs nam hij onder druk van slijmerige managers op een gegeven moment afscheid van the Crickets, zijn begeleiders. Dan staat hij in de clubApollo inNewYork, een blanke man betreedt het domein van de zwarten! Punten van belang, maar de show draait om de muziek. Het verhaal hangt er onder als een noodverband, ongeveer als een jukeboxmet tekst. De voorstelling rust helemaal op het feest van de songs, efficiënt, in zekere zin sober gemaakt met zes acteurs en vier muzikanten.  In Londen deden ze het met zestien m/v, maarmet enkele dubbelrollen
kom je er ook. De energie spat er af. Tim Akkerman (32), voormalig leadzanger van Di-rect, is Buddy Holly en godzijdank niet in de gedaante van een soundmixer. Als gitarist
en zanger is hij wat hij moet zijn: de zinderende trekker van de show.Wat hij (nog) tekort komt als acteur valtweg tegen de personages om hem heen.

Met name Frans van Deursen en Alexandra Alphenaar helpen hem over de brug. JoyWielkens is heerlijk in twee typeringen en bovendien een opzienbarend goede zangeres.

The Buddy Holly Story is op vrijdag 1 en zaterdag 2 maart te zien in MartiniPlaza