Harlem Basketball Week naar Groningen

vrijdag 28 september 2012

De om financiele redenen van het toneel verdwenen Haarlem BasketballWeek (HBW) wordt definitief nieuw leven ingeblazen in Groningen. Van 27 december tot en met 31 december zal in MartiniPlaza de eerste editie van het nieuwe internationale basketbaltoernooi worden gehouden. Daaraan doen zes clubs mee, waarvan de Groninger basketbaltrots GasTerra Flames er in ieder geval een is.

Dagblad van Noorden - donderdag 27 oktober 2012

Door William Pomp

Grietje Pasma, ook de vrouw achter atletiekevenement de 4Mijl van Groningen, tekent voor de organisatie. Ze heeft inmiddels het onderkomen van Flames vastgelegd voor het toernooi. Er zal in twee poules van drie clubs worden uitgemaakt wie zich plaatst voor de kruisfinales en de finale, die gepland staat voor 31 december. "Om drie uur ’s middags, want we willen oudejaarsavond niet in de weg zitten”, aldus Pasma, die op korte termijn de tegenstanders van Flames hoopt te presenteren. "Dat zal gebeuren na de 4 Mijl van 14 oktober, tijdens een persconferentie.”
De Haarlem Basketball Week werd sinds 1982 tijdens de kerstvakantie gehouden, in de winterstop van de Nederlandse eredivisie. Het was een aansprekend toernooi dat veel media-aandacht genereerde, maar desondanks werd het steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. In 2003 werd het toernooi voor het eerst van de agenda gehaald. Daarna lukte het nog een paar keer met veel pijn en moeite het evenement van de grond te krijgen, tot in 2008 het toernooi voor het laatst werd gehouden in Amsterdam. In het jaar erop ging de organiserende stichting failliet.
Groningen zou al eerder het stokje overnemen, maar heet hangijzer was de deelname van Flames. De Groninger eredivisieclub staat immers garant voor veel toeschouwers. De oude leiding van Flames wilde zijn spelers in de kerstperiode geen verplichtingen opleggen. Het nieuwe bestuur heeftwel deelname toegezegd. Ook ontbrak destijds nog de financiële zekerheid in de vorm van sponsors. Die obstakels zijn nu van de baan. Voor Flames vormt het toernooi de ideale mogelijkheid toch te sparren met tegenstanders van internationale allure, nu de club zich niet via de beker of de competitie heeft weten te plaatsen voor Europees basketbal. De Haarlem Basketball Week kende in het verleden aansprekende winnaars als de nationale teams van Canada, Australië, Brazilië en clubs als Chicago, Tel Aviv en Partizan Belgrado. De laatste editie was een prooi voor Amsterdam.