Opvouwbare Chinezen met klassiek handwerk

zaterdag 1 december 2012

Uit het Dagblad van het Noorden - zaterdag 1 december 2012
 

Door Jacques J. d’Ancona
'Toen – na de pauze – een prachtige Chinese dame in een balansact met haar volgeladen dienblad met glaswerk naar beneden donderde, leek het erop dat de Peking Acrobats konden gaan inpakken.
Temeer omdat een groots opgemaakt leeuwendansnummer ook niet vlekkeloos verliep. Enfin, de bezem kwam eraan te pas en de ploeg van ruim twintig veelzijdige atleten revancheerde zich in de rest van het programma.
Stef Avezaat, directeur van de schouwburg van Drachten, had van de company manager gehoord dat ze aan het grote toneel moesten wennen, nadat enkele voorstellingen in kleine theaters waren afgewerkt. Een smoes, natuurlijk, al blijft het ’mensenwerk’.
Niettemin, qua dynamiek, tempo en ijzingwekkende beheersing is de show een wonder van spanning, vaardigheid, allure en klasse, al ging er dan wel eens iets mis. Het is een sensationele werveling van ’onmogelijke’ stunts, zoals die van een man die op enige meters hoogte – zonder vangnet – zeven stoelen ophijst en vervolgens doodleuk handstanden en andere toeren fabriceert. Wat je van opvouwbare Chinezen op tournee verwacht, zit erin. Het klassieke handwerk van de draaiende bordjes op rietjes bijvoorbeeld, 56 in getal, in beweging gehouden door zeven meisjes. Duikvluchten, menselijke piramides, diabolo’s, de subtiele elegantie van vederlichte paraplu’s, het vendelzwaaien en hoedjes verwisselen, parterre acrobatiek, jongleren… Het is van een genadeloze perfectie en precisie.
Soms zie je voorstellingen uit Azië die op onze smaak zijn gebracht. Dat is in deze show niet het geval, al klinkt bij een aantal acts aangename, stevige westerse begeleiding.'

Op zondag 16 december te zien in MartiniPlaza
Klik hier voor meer informatie