Dag van de Nederlandse keuken

Dag van de Nederlandse keuken
Dag van de Nederlandse keuken
Dag van de Nederlandse keuken
Dag van de Nederlandse keuken

Een inspirerende ervaring voor het keukenteam van Martiniplaza

4 juli 2024 - Op dinsdag 2 juli was het de Dag van de Nederlandse Keuken (DVDNK) in het circulaire restaurant De Dyck. Dit evenement, georganiseerd om de Nederlandse keuken te vieren en te promoten, bood een dag vol inspirerende sprekers en waardevolle handvatten voor culinaire professionals, waaronder het keukenteam van Martiniplaza. 

Het programma 

Ferdie Olde Bijvank, voorzitter van Dutch Cuisine, opende het evenement met een korte toespraak getiteld ‘Hoezo zijn we trots?’ De eerste spreker, Tom van Loenhout, cardioloog bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg, benadrukte het belang van gezond eten als medicijn. Hij stelde dat preventie, waaronder goede voeding, noodzakelijk is om de onbetaalbare zorgkosten te verminderen. Daarna volgde Bas Cloo, consultant duurzame horeca en mede-grondlegger van Dutch Cuisine. Bas lichtte het Dutch Cuisine project toe dat gericht is op het bevorderen van biodiversiteit in de keuken. In het betoog van Albert Kooy, SVH Meesterkok en mede-grondlegger van Dutch Cuisine deelde Albert zijn visie op de verfijning en principes die de Nederlandse keuken bijzonder maken, met een nadruk op groente.

Verantwoord en lekker eten 

Joël Broekaert, culinair journalist voor onder andere NRC, sprak over ‘Lekkerder eten met minder vlees’. Hij zette de eiwittransitie in historisch perspectief en legde uit hoe we met minder vlees toch heerlijk kunnen eten. Tijdens de lunch werden de deelnemers uitgenodigd om gezamenlijk de moestuin in te gaan. In de presentatie van Reinier Kempenaar, boer en restaurateur bij De Dyck, besprak hij zijn visie op gezond, verantwoord en lekker eten, en de toekomst van het boeren en koken binnen Dutch Cuisine. Luc Kusters van Bolenius Restaurant en Niven Kunz van Restaurant Triptyque spraken over ‘Dutch Cuisine in je onderneming’ en benadrukte hoe een Dutch Cuisine-gedreven bedrijf zowel het milieu als de financiële gezondheid kan verbeteren. Niven deelde zijn visie in ‘Foodprint for the future: 80/20’, waarbij hij zijn filosofie van 80% plantaardige en 20% dierlijke ingrediënten toelichtte. 

Martiniplaza en Dutch Cuisine

De Dag van de Nederlandse Keuken was een succesvolle bijeenkomst die onze koks hebben geïnspireerd en hen nieuwe inzichten heeft gegeven om de Nederlandse keuken nog beter, bekender en gezonder te maken. In de keuken van Martiniplaza omarmen we sinds 2023 het concept van Dutch Cuisine. Dit houdt in dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van lokale, verse en seizoensgebonden ingrediënten.

Groningen op tafel

Dutch Cuisine is meer dan alleen een manier van koken; het is een filosofie die draait om respect voor natuur, milieu en lokale gemeenschap. Het betekent dat we bewust kiezen voor producten die direct afkomstig zijn van de Groningse bodem en omliggende regio’s. Door te kiezen voor seizoensgebonden ingrediënten verminderen we onze ecologische voetafdruk en helpen we de biodiversiteit te behouden. Bovendien zorgen we ervoor dat onze gasten kunnen genieten van de meest verse en smaakvolle producten die onze regio te bieden heeft.

Onze chef-kok, Arjen de Vries, is een voorstander van deze aanpak en ziet het als zijn missie om de rijke smaken van Groningen tot hun recht te laten komen. ‘’Lokaal inkopen is essentieel voor ons omdat het niet alleen de kwaliteit en versheid van onze gerechten verhoogt, maar ook onze lokale boeren en producenten ondersteunt. Door lokaal te werken, creëren we een sterke verbinding met onze regio en brengen we de authentieke smaken van Groningen op tafel.'' - Chef-kok Arjen de Vries

Nieuwsgierig geworden naar onze Brasserie en culinaire mogelijkheden? Klik hieronder voor meer informatie. 

Meer

Meer weten over alle mogelijkheden in Martiniplaza?

Wij helpen graag! Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier en ervaar zelf de veelzijdigheid van onze evenementenlocatie. 

Meer weten over alle mogelijkheden in Martiniplaza?
Meer weten over alle mogelijkheden in Martiniplaza?

Contactformulier